L’Instant Louis Vallon Rose 0,5%

L’Instant by Louis Vallon Rose 0,5%
L’Instant by Louis Vallon Rose 0,5%
Novinka TIP Wines4U
Cena
299 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
284,05 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
F0027

Skladem
ks

Nechcete nebo nemůžete pít alkohol a přitom byste chtěli ochutnat dobré šumivé víno?

Pak vyzkoušejte nealkoholické šumivé růžové víno L’Instant Louis Vallon Rose. Obsah alkoholu byl snížen na méně než 0,5% vakuovým odpařováním. Jedná se nízkoteplotní proces, který je šetrný a respektuje a zachovává původní vůně a chutě vína.

Nealkoholické víno z produkce Louis Vallon je lehké a osvěžující s ovocnými tóny. Více

Vlastnosti
Růžové nealkoholické víno L’Instant Louis Vallon vás mile překvapí svou lehkostí a svěžestí. Sice poznáte, že se jedná o nealko verzi vína, ale opravdu jen s nepatrným rozdílem proti tradičnímu originálu.

Za nás se jedná každopádně o nejlepší nealkoholické víno, jaké jsme kdy ochutnali. 

L’Instant Louis Vallon díky tradiční výrobě s macerací hroznů při lisování a následné běžné primární fermentaci nabídne světlou a zářivě růžovou barvu k nerozeznání od tradičního alkoholického růžového.

Vůně je pak velmi ovocná s tóny červeného ovoce. Na patře zaujme exploze svěžích a ovocných chutí.

Víno je celkově lehké a osvěžující.  

Zatím nemá žádné hodnocení, protože se jedná o novinku i v nabídce výrobce, jejíž produkci umožnila teprve nedávno dokončená technologie dealkoholizace, ale určitě stojí za to nealkoholické víno vyzkoušet. 

Výroba základního vína
Po sklizni jsou hrozny v perforovaných bednách co nejrychleji dopraveny do vinařství, kde se zpracovávají. Proces začíná šetrným lisováním na ultra moderních pneumatických lisech. 

Následuje macerace po dobu několika hodin pro dosažení růžové barvy. 

První fermentace probíhá po dobu 12 až 15 dní v nádržích s řízenou teplotou odděleně pro jednotlivé odrůdy. Následně je vytvořena vhodná kupáž odrůd pro dané šumivé víno.

Dealkoholizace vína
Před lahvováním dochází k procesu dealkoholizace vína. Správný název dle zákona je proto „odalkoholizované víno“, nicméně běžně se vžil pojem nealkoholické víno, který náš zákon také připouští.

Primární tradiční proces výroby fermentací se vznikem alkoholu a ostatních vlastností vína přináší výslednému (byť nealkoholickému) nápoji očekávané aromatické a senzorické vlastnosti. Proto nelze nealkoholické víno zaměnit s mošty či šťávami z hroznů.

V Bordeaux Families na konci roku 2023 uvedli do provozu novou linka na dealkoholizaci vína, která je šetrnou cestou schopná dealkoholizovat až kolem 30 tisíc lahví vína denně. Linku s ohledem na kapacitu sdílí produkce tichých vín i šumivých vín značky Louis Vallon. 

Jedná se o velmi nákladnou moderní vakuovou a především nízkoteplotní technologii. Proto při dealkoholizaci již nedochází ke ztrátám aromat jako tomu bylo u dříve převážně používané tepelné destilace.

Vy tak můžete ochutnat to nejlepší, co moderní dealkoholizovaná vína nabízí. Záměrně jsme nevybírali produkty s úplně nulovým zbytkovým množstvím alkoholu, protože ty jsou obvykle dochucovány aromaty (což vinařský zákon umožňuje) a chutnají proto více jako limonády.

Naopak jsme vybrali dvě špičková nealkoholická šumivá vína s 0,5% alkoholu (což je mimochodem stejně jako má populární nealkoholické pivo Birell).

Ta si zachovávají všechny původní senzorické vlastnosti, které vína měla před šetrnou dealkoholizací.

Nealkoholické víno a bublinky
Rozdíl proti klasickému alkoholickému šumivému vínu je v původu bublinek.

Jsou vytvořeny přidáním CO2, protože nealkoholické šumivé víno neprochází sekundární fermentací, při níž v případě alkoholických šumivých vín bublinky vznikají. 

Nealkoholické víno a cukr
Stejně jako u klasického alkoholického šumivého vína je během lahvování přidávám cukr, aby bylo dosaženo výsledné "sladkosti" vína. 

Cukr se u nealkoholických šumivých vín často nechává záměrně vyšší, než je tomu u alkoholických verzí, protože pomáhá vyniknout chuti a aromatům v nealkoholickém víně. 

Například námi nabízená nealkoholická šumivá vína značky Louis Vallon mají přibližne 35 g/l zbytkového cukru.

Zde je ovšem potřeba si uvědomit, že kalorická hodnota takového vína činí díky absenci alkoholu jen asi ¼ (tedy asi 17 kcal / 100 ml) proti alkoholické verzi šumivého vína v provedení brut, která se bude pohybovat někde mezi 60 až 70 kcal / 100 ml. Což je dáno téměř dvojnásobnou kalorickou hodnotou alkoholu, protože 1g alkoholu má 7 kcal, zatímco 1g cukru jen 4 kcal.

Nealkoholické šumivé víno je proto k našemu zdraví ohleduplné nejen z hlediska absence alkoholu, ale také díky nízké kalorické hodnotě.

Víno a vinice
V případě nelkoholického vína se ve Francii nesmí uvádět klasifikace oblasti - tedy např. AOC Bordeaux pro tichá vína či AOC Crémant d´Bordeaux po šumivá vína typu Crémant, apod.

Nicméně v případě sdružení Bordeaux Families víme, že se jedná pouze o hrozny z některé z částí Bordeax, kde z cca 88% převažují modré odrůdy hroznů. Proto ve většině šumivých vín jejich značky Louis Vallon najdete některé z modrých odrůd.

U růžového nealkoholického to samozřejmě bude dokonce 100% modrých odrůd.

To rozhodně není na škodu. Právě naopak, protože jak asi ví většina milovníků bublinek, tak v oblasti Champagne modré odrůdy představují celkem 70% hroznů používaných na výrobu slavného šampaňského. 

Takže díky značce Luis Vallon můžete vyzkoušet, jak spojení šumivého vína a modrých odrůd vytváří skvělé šumivé víno, a to i v případě nealkoholické verze. 

Pro šumivé víno jednotliví vinaři sdružení v Bordeaux Families dodávají hrozny z vinic s ideální kyselostí, která je potřebná pro kvalitní šumivá vína.

Značka Louis Vallon je mimochodem spojena s starou legendou. Podle ní se o mladého anglického vojáka staral francouzský kněz během stoleté války. Kněz vojákovi ukázal šumivé víno, které sám vyrobil a přitom mu popsal svou vinici v níž se při měsíčním světle údolí září a leskne (v originále „Vallon Luit“). Voják se vrátil do Anglie a mluvil nadšeně o „Luitovi Vallon“, což se později změnilo na Louis Vallon.

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
35 g/l
energetická hodnota 17 kcal / 100 ml *
* s ohledem na absenci alkoholu je energetická hodnota asi 4x nižší než u tradičního alkoholického šumivého vína v provedení Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany  

Vinařství
Historie dnešního sdružení Bordeaux Familes začala již mezi světovými válkami, když se v roce 1934 spojilo 126 rodin do sdružení s názvem „společný sklep Sauveterre de Guyenne“.

Během let postupně další a další vinaři ocenili výhody sdílení nákladů na technologie, takže dnes sdružení zahrnuje kolem 300 vinařských rodin hospodařících v oblasti Bordeaux na ploše asi 5000 hektarů vinic.

Nám v ČR se forma družstevnictví díky historickým zkušenostem možná zdá poněkud zvláštní, ale v Francii jsou různé typy družstevních společností a sdružení zejména v zemědělské oblasti a vinařství poměrně běžné.

Produkce celého sdružení pod dnešním názvem Bordeux Families může dnes dosáhnout až 40 milionů lahví ročně, což je asi 7% roční produkce celé oblasti Bordeaux. 

Nás ovšem zajímá produkce Crémantu. Ta je sama o sobě v oblasti Bordeaux poměrně malá, protože jen asi 1,3% z rozlohy vinic v oblasti se využívá na pěstování vína pro Crémant.  

V případě Bordeaux Families se rozhodli do produkce Crémantů investovat energii i peníze a již mezi roky 2017 až 2019 proto produkce přesáhla 1 milion lahví ročně. V roce 2018 došlo také k přejmenování vinařství Saint-Pey-Génissac na Louis Vallon, což je dnes hlavní značka pro Crémanty a nealkoholická šumivá vína z produkce sdružení. Během roku 2022 již produkce přesáhla 2 miliony lahví a technicky je schopné produkovat až 4 miliony lahví ročně.

S ohledem na velký podíl tmavých odrůd v oblasti jsou poměrně častá šumivá vína v provedení Blanc de Noir a samozřejmě skvělé růžové Crémanty.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U
Země Francie
Oblast Bordeaux
Kategorie Nealkoholické
Značka Louis Vallon
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 0,5%
Objem 0,75l
Šumivé Rosé Rosé