Crémant Louis Vallon Blanc de Noir Brut

Crémant Louis Vallon Blanc de Noir Brut
Crémant Louis Vallon Blanc de Noir Brut
Novinka 90 bodů 4,0 Vivino TIP Wines4U
Cena
369 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
350,55 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
F0024

Skladem
ks

Pokud hledáte levnější variantu k šampaňskému, tak jste ji právě našli.

Louis Vallon Blanc de Noirs je kupáž dvou modrých odrůd (Merlot a Cabernet Franc), která Vás okouzlí svou intenzivní vůní bílé broskve a mandlí. Jemné bublinky doplní tóny letního ovoce a nuance briošky.

Elegantní a moderní Crémant de Bordeaux v provedení Blanc de Noir (tedy bílé víno z modrých odrůd). Ocenění 90 bodů Decanter a 4,0 z Vivino potvrzují mimořádnou kvalitu za vynikající cenu. Více

Vlastnosti
Skvělý a pestrý Crémant. Můžete se nechat unést proudy bublin ve zlatavém víně a užít si vůni broskví, mandlí, jasmínu a máslových croissantů.

V příjemně nakyslé chuti potěší přitažlivé tón malin, citrusů a jablka. Navíc podpořené svižnou kyselinkou a nuancemi ořechů a máslového pečiva, které přidává plných 18 měsíců sekundárního zrání.

Zrání
Po lahvování s přidáním tirážního likéru a uzavření lahví bylo víno uskladněno k druhotnému zrání.

Následovalo 18 měsících sekundární fermentace a zrání na kalech. Poté bylo víno setřásáno za pomoci gyropalet a následně proběhla degorzáž (neboli odkalení) a finální uzavření klasickou hřibovitou zátkou.

Výroba
Po výhradně ruční sklizni, která je jedním z základních pravidel pro výrobu Crémantu, byly hrozny v perforovaných bednách co nejrychleji dopraveny do vinařství. Tam probíhá šetrné lisování na ultra moderních pneumatických lisech. 

Kromě ručního sběru hroznů je samozřejmostí i dodržení dalšího pravidla pro šumivá vína Crémant, tj., že na výrobu 100 litrů moštu musí být spotřebováno minimálně 150 kg hroznů.

První fermentace probíhá po dobu 12 až 15 dní v nádržích s řízenou teplotou a následně je z jednotlivých vín vytvořena vhodná kupáž pro dané šumivé víno.

Víno a vinice
S ohledem na původ v oblasti Bordeaux, kde z cca 88% převažují modré odrůdy hroznů, ve většině šumivých vín z produkce Bordeaux Families (tedy značky Crémant Louis Vallon) najdete některé z modrých odrůd.

V případě Crémantu v provedení Blanc de Noir (tedy bílé víno z tmavých odrůd) to samozřejmě bude 100% modrých odrůd. 

To rozhodně není na škodu. Právě naopak, protože jak asi ví většina milovníků bublinek, tak v oblasti Champagne modré odrůdy představují celkem 70% hroznů používaných na výrobu slavného šampaňského. 

Takže díky značce Crémant Louis Vallon můžete vyzkoušet, jak spojení šumivého vína a modrých odrůd vytváří skvělý Crémant. 

Crémant Louis Vallon Brut Rosé je kupáž odrůd Merlot (75%) a Cabernet Franc (25%).  

Pro šumivé víno jednotliví vinaři sdružení v Bordeaux Families dodávají hrozny z vinic s ideální kyselostí, která je potřebná pro kvalitní šumivá vína.

Značka Louis Vallon je mimochodem spojena s starou legendou. Podle ní se o mladého anglického vojáka staral francouzský kněz během stoleté války. Kněz vojákovi ukázal šumivé víno, které sám vyrobil a přitom mu popsal svou vinici v níž se při měsíčním světle údolí září a leskne (v originále „Vallon Luit“). Voják se vrátil do Anglie a mluvil nadšeně o „Luitovi Vallon“, což se později změnilo na Louis Vallon.

Ocenění
90 bodů Decanter 
4,0 z Vivino

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany  

Vinařství
Historie dnešního sdružení Bordeaux Familes začala již mezi světovými válkami, když se v roce 1934 spojilo 126 rodin do sdružení s názvem „společný sklep Sauveterre de Guyenne“.

Během let postupně další a další vinaři ocenili výhody sdílení nákladů na technologie, takže dnes sdružení zahrnuje kolem 300 vinařských rodin hospodařících v oblasti Bordeaux na ploše asi 5000 hektarů vinic.

Nám v ČR se forma družstevnictví díky historickým zkušenostem možná zdá poněkud zvláštní, ale v Francii jsou různé typy družstevních společností a sdružení zejména v zemědělské oblasti a vinařství poměrně běžné.

Produkce celého sdružení pod dnešním názvem Bordeux Families může dnes dosáhnout až 40 milionů lahví ročně, což je asi 7% roční produkce celé oblasti Bordeaux. 

Nás ovšem zajímá produkce Crémantu. Ta je sama o sobě v oblasti Bordeaux poměrně malá, protože jen asi 1,3% z rozlohy vinic v oblasti se využívá na pěstování vína pro Crémant.  

V případě Bordeaux Families se rozhodli do produkce Crémantů investovat energii i peníze a již mezi roky 2017 až 2019 proto produkce přesáhla 1 milion lahví ročně. V roce 2018 došlo také k přejmenování vinařství Saint-Pey-Génissac na Louis Vallon, což je dnes hlavní značka pro Crémanty z produkce sdružení. Během roku 2022 již produkce přesáhla 2 miliony lahví a technicky je schopné produkovat až 4 miliony lahví ročně.

S ohledem na velký podíl tmavých odrůd v oblasti jsou poměrně častá šumivá vína v provedení Blanc de Noir a samozřejmě skvělé růžové Crémanty.

Značka Crémant Louis Vallon a nealkoholická vína
Další inovací i investicí současně je nová linka na dealkoholizaci vína.

S obrovskou investicí přes 2,5 milionů EUR získalo sdružení Bordeaux Families na konci roku 2023 super moderní technologii, která je šetrnou cestou schopná dealkoholizovat až kolem 30 tisíc lahví vína denně. Linku s ohledem na kapacitu sdílí produkce tichých i šumivých vín a v případě šumivého vína umožnila vytvořit několik nových vín.

U nás na Wines4U proto můžete ochutnat to nejlepší, co moderní dealkoholizovaná vína nabízí.

Záměrně jsme nevybírali produkty s úplně nulovým zbytkovým množstvím alkoholu, protože ty jsou obvykle dochucovány aromaty (což vinařský zákon umožňuje) a chutnají proto více jako limonády.

Naopak jsme vybrali dvě špičková nealkoholická šumivá vína s 0,5% alkoholu (což je mimochodem stejně jako má populární nealkoholické pivo Birell). Ta zachovávají všechny původní senzorické vlastnosti, které vína měla před šetrnou dealkoholizací.

Hlavním rozdílem proti klasickému alkoholickému šumivému vínu je tak původ bublinek, které jsou vytvořeny přidáním CO2, protože nealkoholické šumivé víno neprochází sekundární fermentací.

Důležitý je rovněž komentář k množství cukru.

Ten se u nealkoholických šumivých vín často nechává záměrně vyšší, než je tomu u alkoholických verzí, protože cukr pomáhá vyniknout chuti a aromatům v nealkoholickém víně. 

Například námi nabízená nealkoholická šumivá vína značky Louis Vallon mají přibližne 35 g/l zbytkového cukru.

K tomu je ovšem potřeba si uvědomit, že kalorická hodnota takového vína činí díky absenci alkoholu jen asi ¼ proti alkoholické verzi šumivého vína v provedení brut. To je dáno téměř dvojnásobnou kalorickou hodnotou alkoholu, protože 1 g alkoholu má 7 kcal, zatímco 1 g cukru jen 4 kcal.

Nealkoholické šumivé víno je tak k našemu zdraví ohleduplné nejen z hlediska absence alkoholu, ale dokonce i díky nízké kalorické hodnotě.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U, 90 bodů, 4,0 Vivino
Země Francie
Oblast Bordeaux
Klasifikace AOC Crémant d´Bordeaux
Kategorie Crémant
Značka Louis Vallon
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda 75% Merlot a 25% Cabernet Franc