Cava Miguel Pons Brut Nature Gran Reserva BIO 2019

Cava Miguel Pons Brut Nature Gran Reserva
Cava Miguel Pons Brut Nature Gran Reserva
92 bodů 4,1 Vivino BIO
Cena
389 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
369,55 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
S0049

Vyprodáno
ks

Dokonalá práce vinaře na vinohradu, ve sklepích a nakonec 50 měsíců zrání v lahvi. Rovněž 92 bodů ocenění (Peñín Guía) či 4,1 z Vivino je na šumivé víno velmi vysoké ohodnocení, které slibuje mimořádný zážitek.

To je Cava Gran Reserva ročníku 2019 z rodinného vinařství Miguel Pons. Navíc dokonce s BIO certifikací.

Vyzkoušejte dokonalý koncert vůní a chutí z použitých hroznů i dlouhého zrání. K dispozici rovněž v 1,5 l Magnum. Více

Vlastnosti
Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.

Gran Reserva ročníku 2019 je dokonalý koncert vůní a chutí z použitých hroznů i dlouhého zrání. 

Zlatá světlá barva vína ve sklenici. Bohaté bublinky jsou jemné a malé a neustále se tvoří nové.

Aromaticky je Cava Gran Reserva komplexní díky rovnováze letitých tónů zrání a ovocných tónů z hroznů. Můžete si vychutnat vůni smetany, opečené a mléčné tóny, lehké koření i vůni pečiva. Z ovocných tónů zaujmou vůně zralých stromů, lehký nádech citrusů, a bílého ovoce.

V ústech potěší příjemné bublinky i krémová a hladká chuť. Na patře zaujme elegance dlouhého stárnutí, opravdu plné tělo a dlouhá dochuť vína. Zrání přináší chlebové tóny, aroma sušeného ovoce a další typické nunace. 

Velikost láhve
Slavíte? Chcete originální dárek? Pak můžete využít také stejné víno v 1,5 l Magnum velikosti. 

Zrání
Gran Reserva ve vinařství Miguel Pons zraje v lahvích vždy nejméně 44 měsíců. 

Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.

Tato Gran Reserva z roku 2019 proto zrála dokonce více než 50 měsíců. 

Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány. 

Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství povoleného množství. 

Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedena kupáž a lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 44 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.

Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Expediční likér vyrobený ze stejného vína přidal originální a typický buket z rodinného vinařství Pons. 

Víno a vinice
K výrobě dlouho zrající Cavy Gran Reserva se používají vybrané a ručně sbírané hrozny z nejlepších vinic a ročníků. 

Miguel Pons vždy využívá hrozny z vlastních vinic. Od roku 2019 až 2020 se 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě. Proto například tato Cava Gran Reserva ještě z hroznů ročníku 2018, který je již vyprodaný, nebyla v BIO kvalitě. Ale aktuální ročník 2019 již použivá výhradně hrozny s BIO certifikací a víno je proto BIO.

Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.

Ocenění
92 bodů průvodce Peñín Guía
4,1 Vivino
91 bodů Decanter World Wine Awards (Británie)
91 bodů Tim Atkin 2024
90 bodů James Suckling
9,73 bodů v průvodci Guia de Vins de Catalunya

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut Nature 

Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 povoleného množství siřičitanů. 

Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.

Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává. 

Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.

Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.

Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.

A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Takže například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě je stanoveno max. povolené množství siřičitanů 155 mg/l. Ale Cavy od Miguela Ponse mají ve většině případů jen 40 až 50 mg/l SO2 a i ty s nejvíce siřičitany jsou pod zmíněnou 1/2 BIO normy. 

Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.

S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě. 

Parametry
Ocenění 92 bodů, 4,1 Vivino
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Gran Reserva
Značka Miguel Pons
Ročník 2019
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 45% Macabeo a 55% Xarel·lo
BIO certifikace Ano