Úvod
Crémant je francouzské šumivé víno vyráběné stejnou metodou šampaňské. Nabídne proto podobnou bohatost ovocných a květinových tónů, jemnou sametovou pěnu a svěží chuť.

To vše za zlomek ceny šampaňského.

Rozdíl je v místě původu, protože šampaňské musí být vyrobeno výhradně z hroznů z oblasti Champagne. Crémant pochází z osmi jiných francouzských vinařských regionů, které mají oficiální oprávnění jej produkovat. 
Crémant z Burgundska, zdroj: https://cremants.com Crémant z Bordeaux, zdroj: https://cremants.com Crémant z Alsaska, zdroj: https://cremants.com  

Crémant se vyrábí výhradně pomocí tzv. „Méthode Traditionnelle“. Jedná se tedy o tradiční metodu dlouhého sekundárního zrání vína v lahvích využívanou rovněž pro šampaňské. V případě šampaňského však bývá častěji použito označení „Méthode Champenoise“, které je vyhrazeno jen pro vína z Champagne. 

Crémant díky zrání získává (stejně jako jeho „velký bratr“ z Champagne) mnohem bohatší chuť a celkově zajímavější profil, než vína vyráběná levnější metodou Charmat. Při ní víno jen několik týdnů prochází sekundární fermentací v tancích, aby získalo bublinky a pak se již rovnou plní do lahví k distribuci. Vína z tanku (typicky například Prosecco) se také vyznačují svěžestí a primární ovocnou chutí, ale tradiční metoda přidává navíc další rozměr chutí a vůní získaný zráním.

Pravidla pro výrobu Crémantu
Základní pravidla pro výrobu Crémantu jsou stanovena a velmi přísně hlídána organizací La Fédération Nationale des Producteurs et Élaborateurs de Crémant, která vznikla již v roce 1982. Stejná organizace každý rok organizuje i velkou soutěž o nejlepší Crémant (Concours National des Crémants). 
Soutěž o nejlepší Crémant, zdroj: https://cremants.com

Základní pravidla pro výrobu Crémantu jsou: 

  • Crémant může být vyráběn v bílém nebo růžovém provedení,
  • vyrábí se výhradně tradiční metodou,
  • musí pocházet z jednoho z 8 autorizovaných regionů, z nichž každý má vlastní AOP (AOC) klasifikaci,
  • v lahvích víno musí zrát na kalech minimálně 9 měsíců a prodávat se smí až po 12 měsících od lahvování,
  • sběr hroznů musí probíhat výhradně ručně,
  • na 100 litrů moštu musí být použito nejméně 150 kg hroznů,
  • obsah siřičitanů nesmí překročit 150 mg/l (obecná EU norma pro kvalitní šumivá vína je 185 mg/l – detail v našem článku viz zde).

Jednotlivé regiony produkující Crémant obecná pravidla ještě doplňují například o seznam povolených odrůd, termíny sklizně, maximální výnosy vinic, apod.

Kde se Crémant produkuje?
Hned v úvodu jsme zmínili osm francouzských vinařských regionů. V nich se ročně vyrobí celkem přes 100 milionů lahví tohoto skvělého šumivého vína.

Jedná se o oblasti:

  • AOP Crémant d’Alsace z oblasti Alsasko na severovýchodě Francie mezi pohořím Vogézy a řekou Rýn,
  • AOP Crémant de Loire z údolí a oblasti kolem řeky Loiry,
  • AOP Crémant de Bourgogne z oblasti Burgundska,
  • AOP Cémant de Bordeaux z oblasti Bordeaux,
  • AOP Crémant de Limoux najdete v vinařské oblasti Languedoc-Roussillon na východním úpatí Pyrenejí v jižní Francii, 
  • AOP Crémant du Jura z oblasti poblíž hranic s Švýcarskem v stejnojmenném departementu Jura,
  • AOP Crémant de Savoie z oblasti Savojska na jihovýchodě Francie poblíž hranic s Itálií,
  • AOP Crémant de Die z oblasti v údolí řeky Rhony. 

Nejvýznamnější jsou první čtyři výše uvedené oblasti, kde se vyrobí přes 90% z roční produkce Crémantů.

Na mapě (zdroj https://winefolly.com/review/cremant-wine/) se můžete podívat, kde se jednotlivé Crémant regiony nachází.
Crémant regiony, Zdroj: https://winefolly.com/review/cremant-wine/

Zajímavostí je, že existuje ještě jedna oblast mimo území Francie, která již od roku 1991 smí rovněž používat označení Crémant. Jedná se o Crémant de Luxembourg z Lucemburska z vinařské oblasti kolem řeky Mosely. Produkuje se tam jen mezi dvěma až třemi miliony lahví Cremantu ročně, ale místní aromatické hrozny s osvěžující kyselostí nabízí velmi zajímavá šumivá vína. 
Logo Crémant de Luxembourg, zdroj: https://vins-cremants.lu/

Proč Crémant ochutnat?
Určitě doporučujeme Crémant ochutnat.

Díky tradiční metodě oceníte bohatost chutí a vůní, která se blíží slavnému šampaňskému a daleko předčí jednodušší vína vyráběná v tanku, jako je Prosecco. 

Přísná pravidla současně zaručují Crémantu kvalitu. Osm různých regionů s odlišnými podmínkami a různorodostí použitých odrůd nabídne Crémantům neuvěřitelnou pestrost a variabilitu. A v neposlední řadě vás potěší příznivá cena. 

Co dodat víc? Neváhejte a vyzkoušejte. Dovážíme vynikající Crémanty z Alsaska a Bordeaux, které u vás doma budou již druhý pracovní den po objednání.

Alternativy
Chcete ušetřit a přitom zůstat v kvalitě šumivého vína vyráběného tradiční metodou? Není problém. Stačí si vybrat z nabídky španělské Cavy. Skvělé šumivé víno, opět „Méthode Traditionnelle“ a fantastická chuť. 

Nebo jste opravdu nároční? Chystáte významnější oslavu? Případně hledáte hodnotný dárek? Pak sáhnete po originálu a vyberte si šampaňské.

A myslíme i na řidiče, nastávající maminky a všechny další, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat alkohol. Pro Vás jsme našli výborná nealkoholická šumivá vína. Rozhodně nebudete litovat, jsou to nejlepší nealko vína, jaká jsme kdy ochutnali.